1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пети пореден протест на ВЕИ производители срещу ДКЕВР

Пети пореден протест на ВЕИ производители срещу ДКЕВР

Те ще внесат жалби пред Представителството на ЕК с искане за отмяна на решението на държавния регулатор, което отнема до 40% от приходите им

Днес, 22 октомври, ще се проведе пети пореден протест на ВЕИ производители срещу дискриминационната и незаконосъобразна цена за достъп до мрежа, определена от Държавната комисия за енергийна и водна енергия (ДКЕВР).

Протестът ще започне пред сградата на ДКЕВР и ще продължи с шествие до Министерския съвет и Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България.

Очаква се над 500 производители да демонстрират своето несъгласие с цената за достъп пред ДКЕВР, след което да внесат масово своите жалби пред Представителството на ЕК с искане за отмяна на решението на държавния регулатор, според което ДКЕВР отнема до 40% от приходите и ги насочва към трите електроразпределителни дружества, което обрича над 1400 ВЕИ производители на фалит.

Припомняме ви, че до момента се проведоха няколко протеста на ВЕИ производители, включително и шествия до сградата на Министерския съвет. Според производителите решението на ДКЕВР, с което беше въведена цена за достъп до мрежата единствено за ВЕИ е дискриминационно и незаконосъобразно. Производителите на електроенергия от ВЕИ напомнят, че таксата за достъп ги изправя пред фалит, тъй като ги принуждава да прехвърлят между 10% и 39% от приходите си на електроразпределителните дружества. От кризата са засегнати проекти за над 3 милиарда лева, като по-голямата част от тези средства са получени под формата на кредити от български и международни банки. Засегнати са инвеститори и банки от България, Германия, САЩ, Гърция, Италия, Австрия, Франция, Испания, Чехия, Китай, Южна Корея и др.

По време на предишните протести производителите на ток от ВЕИ поискаха оставката на председателя на комисията за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.