1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Петима чуждестранни докторанти изследват прилепите в Поломието

Петима чуждестранни докторанти изследват прилепите в Поломието

Ръководител на групата е проф. д-р Бьорн Зимерс от Института по орнитология "Макс Планк" в Германия

Петима чуждестранни докторанти участват тази година в работата на Станцията за изследване на прилепите с. Табачка. Те са от Германия, Канада и Колумбия, участие взема и българинът Ивайло Борисов. Ръководител на групата е проф. д-р Бьорн Зимерс от Института по орнитология "Макс Планк" в Германия. Станцията функционира от 5 години, като проектът вече приключва, но се очаква тези дни да бъде подписан договор за нов 5-годишен период, обясни директорът на Природен парк "Русенски Лом” Милко Белберов, цитиран от dariknews.bg.

Всеки от докторантите има свой проект за изследване на летящите бозайници, но основните им цели са да разберат как намират вода, кои видове с какво се хранят, как се справят в трудна за придвижване среда. Проекта на Маркус Шулер например изследва какъв е разхода на енергия на прилепите, ако ги обезпокоява външно присъствие в пещерите. И установява, че при стресова ситуация, за 30 часа прилепът губи 2.5 грама от теглото си.

Младите хора работят и на терен, и в лабораторни условия, а част от трудовете им вече са публикувани в научни издания. На среща с медиите те показаха прилеп, намерен в дом в с. Табачка, на който е оказана помощ и скоро ще бъде пуснат в естествената му среда.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.