1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Петото издание на Националния ден на природните паркове ще се проведе на 9 юни

Петото издание на Националния ден на природните паркове ще се проведе на 9 юни

WWF организира за пореден път кампания за почистване на маршрутите и местата за отдих в 11-те природни парка в България

Международната природозащитна организация WWF организира за пети пореден път националната кампания за почистване, реконструкция и подновяване на инфраструктурата и маркировката на маршрутите и местата за отдих в 11-те природни парка в България.  Тази година събитието ще се проведе на 9 юни 2012 г. (събота) и отново ще събере хиляди хора, загрижени за бъдещето на околната среда и защитената природа на България.

Инициативата стартира за пръв път през 2007 г. и вече за четвърти път се осъществява с подкрепата на GLOBUL и служителите на компанията, като част от стратегията за екологична устойчивост GLOBUL Green. За кампанията активно работят и администрациите на природните паркове.

През изминалите четири години в кампанията се включиха близо 10 000 души, които събраха над 50 тона боклук и ремонтираха туристическата инфраструктура. Също така досега в Националния ден на природните паркове бяха изградени 12 мостове по пътеките и бяха поставени повече от 100 информационни табели, който обясняват правилата за посещение и защо туристите трябва да отнасят обратно със себе си всичко, което са донесли. Акцентът в допълнителните дейности тази година ще бъде изграждането на нови кътове за отдих във всеки от 11-те природни парка.

Природните паркове "Витоша", "Рилски манастир", "Златни пясъци", "Врачански Балкан", "Русенски Лом", "Странджа", "Шуменско плато", "Българка" (край Габрово), "Сините камъни" (край Сливен), "Персина" (край Белене) и "Беласица" са най-посещаваните защитени природни територии в България. Ежегодно през тях преминават над 10 млн. души. За съжаление, от културата на туристите има още много какво да се желае, защото всяка година отпадъците и щетите, нанесени от тях върху местата за отдих и туристическата маркировка, белязват природата по недопустим начин.

Повече подробности за Националния ден на природните паркове може да намерите на http://wwf.bg.

Сборните пунктове и началните часове за 9 юни 2012 г., събота, може да видите в рубрика Прояви на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.