1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Петя Раева: За "Напоителни системи" умишлено не бяха осигурявани средства

Петя Раева: За "Напоителни системи" умишлено не бяха осигурявани средства

Крайната цел е била продажбата на дружеството на възможно най-ниска цена

"Възможно е до някаква степен "Напоителни системи" да се издържа от доставката на вода за напояване и отплащането от земеделските производители, но другата дейност, свързана с предпазване от вредното въздействие от водите на населението – това е вменено на министъра на земеделието от Закона за водите да осигурява средства за такава дейност. Такива средства обаче не бяха осигурявани. При разглеждане на бюджета през 2012 година за 2013-та на Министерството на земеделието и храните министър Найденов прие ангажимент, че ще бъдат осигурени 13 млн. лв. за тази дейност, което е напълно достатъчно, за да обезпечи в минимални размери дейността и осигуряването на заплатите на работниците и служителите. Моето дълбоко подозрение е, че умишлено не бяха осигурявани тези средства, което е отговорност на държавата, за да могат да бъдат извадени тръбите и да бъдат разпродадени на безценица. Тръбите обаче не са най-големият проблем в това дружество. По-големият проблем е това, че се разпродадоха всички двигатели на помпените станции, които осигуряват вода за напояване и отводняване главно в дунавските региони в Северна и в Южна България". Това каза депутатът от ДПС и бивш директор на "Напоителни системи" Петя Раева в интервю за предаването "Преди всички" на БНР във връзка с разпродадените тръби на "Напоителни системи" и започващата проверка на прокуратурата.

На въпрос по чия заповед става разпродаването на тръбите, Раева заяви: Това е стартирано със заповед на министъра на земеделието и горите, след което със заповед на изпълнителния директор Стайко Ганчев е вменено на всички управители по клоновете да осигурят материали за скрап и не е посочено какви точно да са тези материали в размер на 1500 тона.

Според Раева крайната цел е била продажбата на дружеството на възможно най-ниска цена. "Надявам се прокуратурата да установи защо са вадени тръби, защо са унищожени горни хидромелиоративни съоръжения и са разпродадени на безценица при положение, че имаше други начини и средства да бъде обезпечена работата на дружеството и да бъдат заплатени заплатите". Раева изрази мнение, че все още може да бъде спасено дружеството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.