1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Петя Ставрева: Не можем да подкрепим проекта "Белене", който ще повиши енергийната зависимост на България!

Петя Ставрева: Не можем да подкрепим проекта "Белене", който ще повиши енергийната зависимост на България!

Снимка:

Време е да чуем ясна позиция от управляващите по казуса, смятат от ПП Обединени земеделци

Време е да чуем ясна и категорична позиция от управляващите по казуса "Белене". През последните години от ГЕБР няколко пъти променяха мнението си за строителството на централата, каза председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева на пресконференция във Велико Търново.

Преди 6 месеца правителството се отказа от проекта и ние, от ПП Обединени земеделци, като част от Синята коалиция подкрепихме това решение. И тогава, и сега сме категорични, че държавата не може да си позволи такава огромна инвестиция от порядъка на няколко милиарда евро. Такъв проект не е по джоба на българския данъкоплатец. Много анализи показват, че проектът „Белене” е нецелесъобразен от икономическа гледна точка, категорична е Ставрева.

Сега се оказва, че ГЕРБ имат намерение да ревизират решението за строителство и да рестартират проекта с аргумента за нов американски инвеститор. Засега не се знае кой стои зад компанията, която има амбиции да строи втора атомна централа у нас и кое ядрено лоби тя представлява?

Категоричната позиция на ПП Обединени земеделци е, че България трябва да има независима енергийна политика и преди всичко да инвестира в подобряване на енергийната ефективност, заяви председателят на партията.

Прекалено много въпроси все още нямат отговор: Кой ще покрие милиардите, които досега е платила българската държава ? Какво ще случва на входа и на изхода на централата – от къде ще идва суровината и какво ще се случва с отработеното ядрено гориво? Не можем да подкрепим проект, който ще повиши енергийната зависимост на България! Дори да приемем, че централата ще е частна, грижата за ядрената безопасност е на държавата.

Ще допусне ли българското правителство строителство на нова ядрена мощност във времето, в което Европа и светът инвестират във възобновяеми енергийни източници?! Кой има интерес от това и за чия сметка?

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.