1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пилотна мрежа от малки защитени територии се предвижда да бъде изградена в България

Пилотна мрежа от малки защитени територии се предвижда да бъде изградена в България

Концепцията за растителните микрорезервати се прилага за първи път в страната ни

Пилотна мрежа от малки защитени територии за видове от българската флора по модела “растителни микрорезервати” се предвижда да бъде изградена в България по проект, съфинансиран по финансов механизъм LIFE+ на Европейския съюз. От 28 до 30 юни в хотел „Глория палас” се провежда работна среща за обмен на опит по изпълнението на подобни проекти в други страни и прилагането на подхода на европейско ниво. В срещата участват екип на проф. Емилио Лагуна от Университета във Валенсия, Испания - създател на концепцията за растителните микрорезервати, както и проф. Николас Елиадес - ръководител на проект, изпълняван в Кипър. От българска страна участници са около 50 души – експерти от МОСВ, представители на 14 регионални инспекции по околната среда и водите от страната и неправителствени природозащитни организации.

Концепцията за растителните микрорезервати се прилага за първи път в България. Същността й се изразява в създаване на мрежа от малки защитени територии с площ до 20 хектара за опазване на популации на застрашени растения, като се отчита специфика, произтичаща от особеностите на видовете и управлението на местообитания с малки размери. В съответствие с българското законодателство, тези територии ще имат статут на защитени местности. Няма да бъде извършвана промяна на собствеността на земите и начина им на трайно ползване. Целта е да бъдат запазени условията, при които са се формирали и развивали тези популации, и да се осигури тяхното съществуване в дългосрочен аспект.

В рамките на проекта се предвижда инвентаризация и оценка на състоянието на 47 застрашени растителни видове с единични популации на територията на страната, разработване на планове за действие за тези видове, включване на находища на тези видове в защитени територии, разработване на схеми за мониторинг на състоянието им, привличане на местните жители и обществеността в тяхното опазване.

Проектът е с продължителност 42 месеца - от 1 януари 2010 г. до 30 юни 2013 г. и се изпълнява от Института по ботаника на БАН и Министерството на околната среда и водите. Общата му стойност е 503 778 евро, финансирането от Европейската комисия е на стойност 227 957 евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.