1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пингвини дженто пристигат по коледните празници в софийския зоопарк

Пингвини дженто пристигат по коледните празници в софийския зоопарк

Шест представители на този вид ще прелетят разстоянието между шотландския Единбург и София

Пингвините дженто, които софийският зоопарк чакаше, пристигат по коледните празници, съобщи за БТА директорът д-р Иван Иванов.

Шест представители на този вид, който досега не е бил в български или балкански зоопарк, ще прелетят разстоянието между шотландския Единбург и София, за да бъдат настанени в подготвения хабитат в зоопарка. Именно работата по вътрешната архитектура в клетката бави пристигането на третите по големина - след императорските и кралските, пингвини. Характерната черта на животните, достигащи височина от 50 до 90 см, е това, че са лакоми. Поради тази причина всичко, до което се докосват, трябва да е изгладено и шпакловано, за да не захапят камък и да не се задавят, обясняват специалистите.

Другата особеност, свързана с камъните, е страстта на мъжките пингвини дженто към тях. Камъните са основа за гнездата, които достигат до 20 см на височина и около 25 см в диаметър. Камъните са ревниво пазена собственост и могат да са предмет на шумни спорове между животните. Те са високо ценени и от женските пингвини, дори и от гледна точка на това, че мъжият пингвин може да получи "услуга" от женския, предлагайки хубав камък.

Коледните и новогодишните празници ще бъдат отбелязани по вече традиционния начин в зоопарка - с половин дажба в повече за всеки от обитателите.

В зоологическата градината, където в момента има пет риса, се очакват още попълнения - шест риса от германски зоопаркове. За Германия пък ще замине някой от нашите екземпляри, като обмяната цели подобряването на вида, обясниха от зоопарка. В България рисове има само в София и в Стара Загора, като те са братя и сестри. За да не се стигне до вродени генетични проблеми, видът ще бъде подобрен чрез германските гости.

В зоологическата градина се чакат и сервали

Към двойката пъргави представители на семейство котки ще се присъединят още три сервала, които идват от развъдник в Южна Африка. Типичното африканско животно се среща най-вече в саваните на континента, а съвсем малки групи обитават Мароко и Тунис.

През първите месеци на 2012 г. в зоопарка се чака двойка малайски мечки. Най-малкият член на семейство мечки няма да е за пръв път у нас, тъй като тук вече е имало такава мечка, която е починала от старост. Потомството на новите обитатели, които ще са на разменно гостуване, ще остане за софийския зоопарк.

Този вид мечки е по-популярен с другото си име - слънчеви мечки. То идва от жълтия сегмент по лицето, както и от наподобяващото изгряващо слънце светло петно на гърдите. Видът е сред най-застрашените, тъй като сърцето и жлъчният мехур на слънчевите мечки се използва в традиционната азиатска медицина.

За следващата година в зоопарка са си поставили задача да намерят партньорка на гибона Гиби, който пристигна от Великобритания. Белоръкият гибон е на четири години, като клетката му е специално пригодена за него - с много дървета, играчки, радио и телевизор.

Лъвчето Калиман пък, което се роди преди по-малко от две години, ще е с нов дом от следващата година. Най-вероятно рожбата на лъвовете Славчо и Стефани ще замине за белгийския зоопарк "Парадисо", а в София ще остане сестра му Косара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.