1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пистите в Пампорово отговарят на изискванията по Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост

Пистите в Пампорово отговарят на изискванията по Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост

По степен на сложност в курорта са определени 2 зелени писти, 2 – сини, 4 – червени и 2 – черни

Пистите в Пампорово отговарят на изискванията по Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в България, която действа за първи път през настоящия зимен сезон. По степен на сложност в курорта са определени 2 зелени писти, 2 – сини, 4 – червени и 2 – черни. Остават още 5 писти, които ще бъдат проверени допълнително, след като се натрупа по-голяма снежна покривка. Резултатите съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова и обяви, че в следващите седмици инспекциите ще обхванат Банско и Боровец, както и по-малките зимни курорти. В събитието се включи и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, а в комисията, която проверява ски зоните участват инспектори на Министерството на туризма и КЗП, както и външни експерти от Българската федерация по ски, Българското ски училище и др.

„Основната ни цел е да гарантираме безопасността на туристите, но искам да призова и всички практикуващи зимни спортове да бъдат отговорни към собственото си здраве и това на околните“, каза министър Ангелкова. Тя съобщи, че като цяло зимните курорти отговарят на изискванията, но до този момент те не са били разписвани и не е имало единни стандарти за безопасност. Браншът настоява от 80-те години на миналия век държавата да въведе регламентация в областта на зимния туризъм и любителското упражняване на снежни спортове. След близо 40 години чакане, първата стъпка в момента е направена като наредбата за ски пистите бе приета, а сега започват и фактическите проверки по нея. Факт е и наредбата за дейността на ски учителите, по която в момента текат обществените обсъждания. „Целта ни е да въведем единни стандарти и съвместно с бранша да набележим ефективни и работещи мерки“, подчерта Николина Ангелкова.

Министър Ангелкова припомни, че в края на февруари ще влезе в сила и новата Наредба за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и заведенията за хранене, която е сред най-важните регулационни документи в сектора. „Процедурите и сега се правят по нея, но се дават само предписания, без санкции. До момента около 600 обекта са преминали процедурата, като резултатите показват, че браншът има готовност да отговори на изискванията“, съобщи тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.