1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Питейната вода в Шумен е негодна за пиене

Питейната вода в Шумен е негодна за пиене

Причината за повишената мътност на водата е увеличеният водосбор в язовир „Тича”

Трети месец питейната вода в Шумен е негодна за пиене заради повишена мътност. Регионалната здравна инспекция обяви, че мътността на водата се е увеличила още и тя не трябва да се ползва дори за готвене. Областният град повече от 30 години се водоснабдява от язовир „Тича”, но все още няма изградена пречиствателна станция за питейна вода.     

Лабораторните изследвания от взетите проби от питейната вода в Шумен показват, че стойностите по показател мътност значително са се повишили през последните дни. Пробите се вземат от централното водоснабдяване и са представителни за качествата на водата в целия град, съобщиха от регионалната здравна инспекция.
 
Заради повишената мътност здравната инспекция препоръчва водата да не се ползва за пиене и за готвене в населените места, снабдявани от язовир „Тича”. От язовира се захранват Велики Преслав, Търговищe и няколко села в региона.  Освен по показателя „мътност”, няма други отклонения при направения физико-химичен анализ на водата в Шумен.

Причината за повишената мътност на водата е увеличеният водосбор в язовир „Тича” след последните проливни дъждове.  Проблемът обаче ще се реши само чрез изграждане на пречиствателна станция за питейни води.  Язовир „Тича” е строен за промишлени нужди и от 1981 г. водоснабдява Шумен с временно разрешение.  Оттогава около 200 000 жители в региона ползват не пречистена, а само обеззаразена вода.  Изграждането на пречиствателна станция обаче не е във финансовите възможности на община Шумен, защото по предварителни данни ще са необходими около 18 млн. лв.  Миналата година общината разработи проект по програма „Развитие на регионите”, но той беше спрян от служебното правителство.  Проблемът с питейната вода ще се разглежда на заседание на общинския съвет в Шумен на 17 февруари.

Автор: Йордан Йорданов

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.