1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. План за управление на Природен парк „Шуменско плато” прие правителството

План за управление на Природен парк „Шуменско плато” прие правителството

Документът е изготвен на базата на съвременни и утвърдени в Европа подходи за планиране и управление на защитените територии

Министерският съвет прие План за управление на Природен парк „Шуменско плато”, съобщиха от правителствената информационна служба.

Документът е изготвен на базата на съвременни и утвърдени в Европа подходи за планиране и управление на защитените територии. Основното му предназначение е да осигури постигането на целите на природния парк, като опазване на ландшафта, на специфичните екосистеми и ценните елементи на флората и фауната, развитието на научни, образователни и интерпретационни дейности, спомагащи за дългосрочния просперитет на местното население и неговото екологично възпитание.

На основа на анализ на състоянието на живата и неживата природа, планът определя главните цели на управление, функционалното зониране на територията на парка със съответни режими на опазване, както и приоритетните дейности и проекти за изпълнение през следващите години.

С приемането и прилагането на плана ще се постигне значителен обществен ефект не само в областта на опазване на биологичното разнообразие, а и в посока на развитие на екологичния туризъм, опознаване на богатата история и характерните за този край традиции, рекреационни дадености и перспективите за развитие и ползване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.