1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Планетата може да бъде спасена за 2 евро на ден

Планетата може да бъде спасена за 2 евро на ден

Железопътният транспорт трябва да се увеличи с 9 процента, а консумацията на месо да се намали с около 60 процента

Европейците могат да намалят парниковите емисии до много по-безвредни нива само за две евро на ден, за целта ще трябва да ограничат шофирането и консумацията на месо, гласи доклад на Стокхолмския институт за околната среда, цитиран от Ройтерс.

Други дългосрочни промени включват пътуване с влак вместо самолет на разстояния по-малки от 1000 км, гласи докладът, възложен от природозащитната организация "Приятели на земята-Европа". Проучването е насочено към намаляването през следващото десетилетие на парниковите емисии на въглеродния диоксид в Европа до 40 процента спрямо равнищата от 1990 г. Докладът предлага намаляване на въздушния транспорт в ЕС с 10 процента до 2020 г. и на пътуването в лични автомобили до четири процента. Железопътният транспорт трябва да се увеличи с 9 процента, а консумацията на месо да се намали с около 60 процента, допълва участничката в кампанията.

Европейският съюз даде обещание да намали емисиите на въглероден диоксид до 2020 г. с до 20 процента спрямо нивата от 1990 година. Много учени обаче считат, че богатите страни трябва да направят много по-големи съкращения на парниковите емисии, за да се задържи покачването на температурата под 2 градуса по Целзий

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.