1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Планетата може да се затопли с 3,5 градуса Целзий

Планетата може да се затопли с 3,5 градуса Целзий

Това сочат резултатите от изследване, представени на конференцията за климатичните промени в Дърбан

Обсъжданите сега ангажименти за намаляване на парниковите емисии поставят нашата планета под угрозата от затопляне с 3,5 градуса Целзий, вместо с максимум 2 градуса Целзий, сочат резултатите от изследване, представени на конференцията за климатичните промени в Дърбан, Южна Африка, предаде Франс прес.

Светът е под угрозата от голямо затопляне и големи разходи, заявиха учени, извършили изследването по поръчка на неправителствената организация "Клаймит аналитикс" и консултантската фирма "Екофис".

Целта затоплянето на планетата да е с максимум 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха бе одобрена от международната общност в Канкун, Мексико, миналата година. Такова затопляне би позволило да се ограничат най-сериозните последствия от климатичните промени.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова в Дърбан за ново ангажиране с Протокола от Киото, който е единственият обвързващ юридически инструмент за ограничаване на парниковите емисии. Той влезе в сила през февруари 2005 г., а действието му изтича в края на 2012 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.