1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Планинските спасители искат да са независими от БЧК

Планинските спасители искат да са независими от БЧК

Причината за обтегнатите отношения е желанието на планинските спасители да станат самостоятелно юридическо лице, със свой бюджет и финанси

Шефовете на Българския червен кръст вчера, 6 юли, разпратиха отворено писмо, с което възразяват срещу отделянето на Планинската спасителна служба от тяхната организация. По този начин ще бъде нарушено юридическото единство на БЧК, се казва в документа. Причината за обтегнатите отношения е желанието на планинските спасители да станат самостоятелно юридическо лице, със свой бюджет и финанси. Разбирайки за желанието на ПСС да се отцепи, ръководството на БЧК спешно промени устава си, като премахна автономията на планинско-спасителната служба.

През май председателят на ПСС Олег Чолаков обяви, че се подготвят промени в Закона за БЧК, с които ще се регламентира юридическата и финансовата независимост на службата. В отговор Общото събрание на БЧК отне от ръководството на ПСС правото да взема самостоятелни решения, а ръководните органи на спасителната служба се сведоха до консултативни органи.

По този повод от спасителната служба изпратиха на свой ред писмо до премиера Бойко Борисов и председателя на парламента Цецка Цачева, с което настояват законовите промени, регламентиращи дейността й, да бъдат приети възможно най-бързо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.