1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Плановете за управление на риска от наводнения ще бъдат одобрени от МС до края на годината

Плановете за управление на риска от наводнения ще бъдат одобрени от МС до края на годината

ОПОС 2014-2020 не е застрашена от спиране

Във връзка с големия брой въпроси на медии по повод доклад на Сметната палата, от пресцентъра на МОСВ съобщават, че:

ОПОС 2014-2020 не е застрашена от спиране заради Плановете за управление на риска от наводнения (ПУРН), които са част от Предварително условие 5.1. Предварителните условия към Споразумението за партньорство на Република България са изисквания на ЕК, които трябва да бъдат изпълнени до края на 2016 г.

След констатирано закъснение в подготовката на ПУРН в периода 2013-2014, върху което настоящото ръководство не е имало контрол, МОСВ предприе спешни мерки. Създадена беше необходимата организация за финализирането на проект „Разработване на планове за управление на риска от наводнения“, включително приключване на провеждането на обществените консултации и екологичните оценки на ПУРН.

С Решение на Управителния съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда от 7 март 2016 г.  са отпуснати средства в размер 2 943 200 лв., с които ще се завърши разработването на ПУРН.

До края на 2016 г. се очаква Министерският съвет да приеме и четирите Плана за управление на риска от наводнения, с което задълженията на МОСВ по Предварително условие 5.1 ще бъдат изпълнени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.