1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пловдив и Видин ще подобряват качеството на въздуха със средства по ОПОС

Пловдив и Видин ще подобряват качеството на въздуха със средства по ОПОС

Средствата са осигурени изцяло от ОП "Околна среда 2014-2020 г."

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев подписаха договор за подобряване качеството на атмосферния въздух. Размерът на инвестицията е над 13,8 млн. лв. Министър Димов подписа договор и с кмета на Видин инж. Огнян Ценков за изпълнение на мерки за по-чист въздух. Проектът е за близо 12,5 млн. лв. Средствата по двата проекта са осигурени изцяло от ОП „Околна среда 2014-2020 г.".

С реализирането на заложените мерки ще се намали количеството емисии на фини прахови частици (ФПЧ10), които са с източник отопление на твърдо битово гориво. Изпълнението на проектите ще допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух за близо 345 000 жители на община Пловдив и 52 000 жители на община Видин.

Проектите ще се изпълняват на два етапа. Първият включва анализ на средата и изготвяне на визия за подхода при подмяна на горивните инсталации. Във втория етап е предвидено изпълнението на същинските инвестиционни мерки за подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни източници на топлинна енергия.

Срокът за изпълнение на дейностите по двата проекта е 52 месеца.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.