1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ПМП финансира проекти в областта на климатичните промени

ПМП финансира проекти в областта на климатичните промени

Общият брой на подкрепените проекти в България до момента е 65

Програмата за малки проекти (ПМП) на Глобалния екологичен фонд (ГЕФ) в България ще финансира проекти в сферата на изменението на климата за 790 200 щ. долара. "Тази сума е над  80 % от общия бюджет за финансовия период юли 2009 – юни 2010 година", обясни Велеслава Абаджиева, национален координатор на Програмата в България.

Приносът на ПМП на ГЕФ за намаляване на изменението на климата в България до момента се изразява в изграждане на 11 обекти с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) с инсталирана мощност 58 кW; приложени 21 технологии в сферата на енергийната ефективност и ВЕИ; определяне на потенциала за енергия от вятъра, отчитайки изискванията за опазване на птиците в Бургас; въвеждане на софтуер за интегриране на енергийната ефективност и ВЕИ в архитектурата, и строителството. Повечето проекти, финансирани от ПМП имат демонстрационен характер.

Изменението на климата е една от петте приоритетни сфери на действие на ПМП на ГЕФ, по която се финансират проекти в страната. Останалите четири са: опазване на биоразнообразието, на международните води, борба с деградацията на почвата и опустиняването, ограничаване на разпространението на устойчиви органични замърсители (УОЗ). "Акцентът тази година съвпада със световната политика и кампании за намаляване на човешкото въздействие върху изменението на климата и стремеж за използване на по-малко енергия в ежедневието", коментира още Велеслава Абаджиева.

Общият брой на подкрепените проекти в България до момента е 65 за над 3 млн. лева в петте сфери на действие. 28 от проектите са в областта на туризма, 24 в областта на земеделието, останалите са в областта на енергийната ефективност, устойчиви продукти, политики, УОЗ и други. Максималната стойност на 1 проект е 50 хиляди долара. Изисква се и съ-финансиране от кандидата. В началото на месец юни стартира проект "Популяризиране на добрите практики в сферите на ПМП на ГЕФ в България", който ще осигури по-голяма публичност на постигнатите резултати и въздействия по проектите, финансирани по Програмата, за да се ускори процесът на мултиплициране на добри екопрактики в страната./dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.