1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. По програма „Околна среда” има одобрени проекти за 2,56 млрд. лв.

По програма „Околна среда” има одобрени проекти за 2,56 млрд. лв.

Това са почти 73% от общия размер на средствата, които са 3,5 млрд. лв.

По Оперативна програма „Околна среда” има одобрени проекти за 2,56 млрд. лв. Това са почти 73% от общия размер на средствата, които са 3,5 млрд. лв. От екоминистерството съобщиха, че договарянето върви равномернопо всички оси - води, отпадъци и биоразнообразие, като през последните няколко години договаряне на средства по програмата става масово.

Сега се изпълняват 69 проекта на обща стойност 2,364 млрд. лв. Платени са обаче скромните 442 млн. лв., или 12,5 на сто от парите по програмата. Най-голяма част от тях са платени за изграждане на пречиствателни станции за питейни и отпадни води, за ВиК мрежи - 339 млн. лв. Най-големите проекти, които сега се изграждат, са за водния цикъл на Враца и на Габрово. Допреди месец са приключени 17 големи водни проекта в 12 общини.

За изграждане на нови депа са изплатени 70,3 млн. лв. Сега се реализират 12 договора. Част от тях са в Благоевград, Видин Бургас, София и Перник. Най-големият проект тук е за изграждането на системата за преработка на софийския боклук. По него трябва да се направят депо, компостираща инсталация и завод за механично и биологично третиране на сметта. Новото модерно сметище и инсталациите за преработка на храни и растения вече се строят. Очаква се и одобрението на завода за преработка на битовия отпадък от ЕК, пише monitor.bg.

За опазване на биоразнообразието са договорени 80 млн. лв., които са 40 на сто от средствата за сектора. В момента се изпълняват 52 договора за различни защитени територии. Най-много пари по програмата са договорени в югозападния регион, следват югоизточният и северният централен. Най-малко проекти се реализират в южния централен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.