1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. По-строги правила за парниковите газове

По-строги правила за парниковите газове

Споразумение за по-строго регулиране на емисиите на парникови газове в държавите членки, включително по-малко гъвкавост и повече прозрачност, постигнаха Европарламентът и Европейският съвет. Договорката е за преразглеждане на регламента за споделяне на усилията, който определя задължителни годишни намаления на емисиите и понастоящем регулира приблизително 60 процента от тях.

Преговарящите се съгласиха да увеличат задължителната цел за намаляване на парниковите газове до 2030 година на ниво Европейски съюз от 30 на 40 процента в сравнение с нивата от 1990-та. За първи път всички държави трябва да редуцират емисиите с между 10 и 50 на сто. Целите за всяка държава членка се основават на брутния вътрешен продукт на глава от населението и ефективността на разходите.

За да постигне тези по-амбициозни национални цели, всяка страна ще трябва всяка година да гарантира, че не надвишава годишното си разпределение на парниковите газове.

В сделката е постигнат баланс между необходимостта от гъвкавост за държавите, за да постигнат целите си, като същевременно гарантират социално справедлив преход за всички, и необходимостта да се затворят вратичките, така че законодателството за климата да не бъде подкопано. Това беше постигнато чрез ограничаване на възможностите за прехвърляне, заемане и спестяване на квоти за емисии.

За да може държавите-членки да бъдат по-отговорни, Комисията ще публикува информация за националните действия в лесно достъпна форма, както беше поискано от Европарламента. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.