1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. По цялото Южно Черноморие делфини разкъсват рибарски мрежи и изяждат улова

По цялото Южно Черноморие делфини разкъсват рибарски мрежи и изяждат улова

Техният брой до такава степен се е увеличил, че може и да надминава 1,5 млн., твърдят от бранша

Рибари от цялото Южно Черноморие се оплакват от нападения на делфини, които разкъсват мрежите и изяждат улова им. Пред радио „Фокус” председателят на рибарското сдружение в Царево Динко Димитров-Кинтажа каза, че проблемът идва от това, че нашето море е затворено и делфините нямат никакъв враг, техният брой до такава степен се е увеличил, че може и да надминава 1,5 млн.

„Един делфин средно на ден изяжда 10% от теглото си, т.е. една алафала с тегло 150-200 кг изяжда на ден по 20 кг риба без значение каква е. Отделно от това започнаха да ни правят толкова бели - изпокъсват ни мрежите, на тези, които имат кораби - таляните и траловете, ние се видяхме в чудо”, каза Димитров.

Той зададе риторичния въпрос кой е важен - делфините или хората, по повод природозащитни организации, които защитават морските бозайници.

По думите на Димитров няма как рибарите да бъдат компенсирани за загубите си, защото никой не знае количеството изядена от делфини риба или пък скъсаните мрежи. Той допълни, че вече рибарите не пускат много мрежи заради делфините, които според Динко Димитров са и най-хищното животно в морето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.