1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. По-умни и енергийно ефективни сгради в ЕС до 2050 г.

По-умни и енергийно ефективни сгради в ЕС до 2050 г.

Тази цел е резултат от споразумение със Съвета от декември 2017 г.

ЕП поставя цел за сгради с близо до нулево енергийно потребление в ЕС до 2050 г. като резултат от споразумение със Съвета от декември 2017 г., подкрепено в пленарна зала във вторник.

Според обновените правила държавите членки ще трябва да изготвят дългосрочни национални стратегии за поддръжката и ремонта на жилищни и обществени сгради с визия за намаляването на емисиите в ЕС с 80 – 85% в сравнение с нивата от 1990 г.

Тези дългосрочни цели за обновяването на съществуващия сграден фонд ще допринесат за сигурността на инвестициите и създаването на нови възможности за финансиране за граждани и предприятия.

Националните стратегии ще предоставят пътни карти за силно декарбонизирани сградни фондове до 2050 г. с междинни цели за 2030 и 2040 г. Ще трябва да бъдат установени измерими индикатори за напредък, за да се следи изпълнението на националните стратегии.

Подпомагане на електромобилността

Новата директива ще въведе изисквания за електромобилност за нови и преминаващи през основен ремонт сгради. Сградите с повече от 10 паркоместа ще трябва да имат поне една зареждаща станция за електрически автомобили. Директивата ще изисква и полагане на окабеляване, пригодено за зареждането на електрически превозни средства.

Умни механизми за увеличаването не енергийната ефективност

Законодателният акт въвежда „показател за интелигентност на сградите“ – нов механизъм, който измерва потенциала на сградите да подобрят дейността си и взаимодействието си с мрежата, като приспособят потреблението на енергия към реалните нужди на обитателите. Европейската комисия ще трябва да доразвие концепцията до края на 2019 г.

Новите сгради и съществуващите такива, в които се подменя източника на отопление, трябва да имат автоматични устройства за регулирането на температурата. В същото време бяха затегнати правилата за проверка на отоплителни и климатични системи и автоматизация на сградите.


Докладчикът Бендт Бендтсен (ЕНП, Дания) каза: „Успешната ревизия на директивата за сградите е ясен знак, че се отнасяме сериозно относно нашите международни ангажименти в сферата на климатичните промени и завършването на енергийния съюз. Сградите играят основна роля в тези усилия – ние излагаме ясна посока за подобрение на сградите ни в Европа. Ще дадем на инвеститорите сигурност, че обновлението на енергията е приоритет за бъдещето“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.