По-висока цена на водата в общините Търговище, Омуртаг и Антоново

Една от главните причини за повишението е пускането в експлоатация на пречиствателна станция

По-висока цена на водата е в сила днес за клиентите на "ВиК" - Търговище в общините Търговище, Омуртаг и Антоново, съобщи БТА.

Така от 1,92 лева с ДДС за кубик, цената скача на 2,57 лв. В нея са включени и таксите "канализация" - 0,18 лв. за кубик и "пречистване на отпадъчни води" - 0,32 лв., съобщи Марияна Чакърова, главен счетоводител на дружеството. Нова е и цената за ползване на гравитачна вода - 0,82 лв. за кубик.

Една от главните причини за повишението е пускането в експлоатация на пречиствателната станция за отпадни води в областния град. "Две години запазихме цената на водата непроменена, въпреки покачващите се цени на консумативи и горива", допълни Чакърова.

За промишлените и други стопански потребители цената се повишава още по-драстично. Защото таксата за пречистване при тях варира от 0,64 лв. до 1,28 лв. за кубик, според степента на замърсяване. "ВиК" - Търговище прилага тези цени при битовите абонати за месечно потребление до 20 кубика. Тези, които ползват повече, ще заплащат с 55 стотинки по-висока цена за кубик. Чакърова поясни още, че абонатите, които нямат канализация и пречиствателна станция, няма да плащат съответните такси.

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар