1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. По време на миграцията си пеперудите се ориентират само по слънцето

По време на миграцията си пеперудите се ориентират само по слънцето

Изследването е извършено с пеперуди монарх

Германски учени са установили, че по време на миграцията си пеперудите се ориентират само по слънцето. Изследването е извършено с пеперуди монарх, съобщи "Нейчър".

Група изследователи под ръководството на Хенрик Моуритцен от германския Олденбургски университет са наблюдавали миграцията на пеперудите монарх в Северна Америка. Данните за придвижването на насекомите, събирани в продължение на пет години, показват, че за ориентир пеперудите не използват знанията си за местностите, над които прелитат, а Слънцето. За да потвърдят изводите си, Моуритцен и колегите му са наблюдавали поведението на пеперуди, които през есента са били преместени в непривични за тях райони.

Насекомите, които е трябвало да стигнат до Мексико от централната канадска провинция Онтарио, са били прехвърлени в западен регион - в провинция Алберта.

Преди полета пеперудите са били поставени в цилиндър, от който са имали възможност да гледат само слънцето, пише "Дневник". След като са били пуснати на свобода, те са се ориентирали по него по време на миграцията си. Повечето пеперуди монарх са се отправили на югозапад, въпреки че Мексико се намира на югоизток. Според други учени обаче, за да се докаже напълно хипотезата на германските зоолози, са нужни допълнителни изследвания.

Пеперудите монарх са известни с това, че всяка година изминават по 7000 километра над сушата по време на миграцията си. През 2009 г. е установено, че за орентирането си по слънцето насекомите използват биологичния часовник в антените си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.