1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Подготвя се промяна в статута на Дюните край Слънчев бряг, алармираха еколози

Подготвя се промяна в статута на Дюните край Слънчев бряг, алармираха еколози

Природозащитниците ще изпратят писма до три министерства - на икономиката, на регионалното развитие и на околната среда

Гражданска екоорганизация сигнализира, че се подготвя промяна в статута на дюните край Слънчев бряг и така ще може да се позволи тяхното застрояване. Дюните са защитена със закон територия. Черноморският терен, за който е предвидено да се промени статута на дюните, се намира до фрегатата на Слънчев бряг. Мястото е близо до известния "Какао бийч". Еколозите заявиха, че това е свързано с разширяването на парцел от 500 кв. м.

"В България пясъчните дюни се сравняват със земеделска земя, пасища десета категория, изтъкна Емил Георгиев от "Екогласност", цитиран от БНР.

Еколозите настояват да не се променя статута на дюните. Те ще изпратят писма до три министерства - на икономиката, на регионалното развитие и на околната среда. Ако до 15 септември не се уредят тези срещи и министерствата не излязат със съответно становище, от 16 септември ще има гражданско неподчинение и блокиране на пътя Бургас - Варна в района на курортния комплекс Слънчев бряг.

"Подновен е инвеститорският интерес за строителство и в друга черноморска зона - част от плажа "Харманите" край Созопол", допълни Емил Георгиев.

По думите му сега се подготвя ново застрояване на плажа на не повече от 50 метра от брега - издигане на триетажен хотел със стъклен под, под който да се открие гледка към най-големия некропол на Балканския полуостров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.