1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Подготвя се застрояване на Национален парк "Рила", алармираха неправителствени организации

Подготвя се застрояване на Национален парк "Рила", алармираха неправителствени организации

Докладът за оценка за съвместимост с Натура 2000 на подробния устройствен план на село Паничище е непрофесионален

Неправителствени организации и граждански групи от коалицията "За да остане природа в България" алармираха, че се подготвя застрояване "на парче" на Национален парк "Рила" и буферната зона. Те вече изпратиха своите отрицателни становища по изключително непрофесионално подготвения доклад за оценка на съвместимостта с европейската екологична мрежа Натура 2000 на подробния устройствен план на село Паничище в Рила планина. Становища по него могат да се внасят до този петък включително.

За какво става въпрос?

През 2005-2006 г. Министерството на околната среда и водите върна за преразглеждане проекта за общ устройствен план на ски центъра "Паничище-Езерата-връх Кабул" с възложител община Сапарева баня, тъй като той навлиза сериозно в Национален парк Рила. Скандалното е, че сегашният подробен устройствен план на село Паничище, който се процедира, е всъщност част от върнатия общ устройствен план на ски центъра "Паничище-Езерата-връх Кабул". Така в момента ски проектът се прокарва "на парче". Кметът на Сапарева баня и фирмата "Рила спорт" са сред яростните привърженици на т.нар. поправка "Витоша ски" в Закона за горите, която дава държавни гори за застрояване със ски и всякакви други съоръжения. Управляващите вече заявиха, че няма да включат поправката в новите промени на Закона за горите.

Какъв е проблемът на подробния устройствен план на село Паничище?

Планира се изграждането на 5000 легла в село Паничище в добавка към съществуващите 1500 и новосъздадените 200-400 легла през последните години. Тези легла обаче ще могат да се продават само ако в района на Седемте рилски езера се построи новия ски курорт. Така, ако подробният устройствен план на село Паничище бъде одобрен, община Сапарева баня ще започне да настоява - по вече известния пример на община Разлог в Пирин - да се допусне строителството на ски зоната "Паничище-Езерата-връх Кабул".

Освен това се прави подробен устройствен план, преди да има одобрен общ устройствен план. Той попада в орнитологично важното място "Рила", предложено по законовия ред с пълна документация за включване в европейската екологична мрежа Натура 2000 още на 21 юли 2006 г. Според Европейската комисия орнитологично важните места са научната референция за включване в мрежата от Специално защитени зони с природозащитни мерки. Според доклади на Дирекцията на Национален парк "Рила" и проучвания на зоолози от БАН във вековните гори от смърч и бял бор около Паничище се срещат например глухар, лещарка, врабчова кукумявка, а също мечка и дива коза.

Целия материал за предвиденото изграждане на ски център "Паничище-Езерата-връх Кабул" в парк "Рила" четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.