1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Подписват договора за изграждане на интегрираната система за управление на столичните отпадъци

Подписват договора за изграждане на интегрираната система за управление на столичните отпадъци

До момента Европейската комисия е одобрила първата фаза на проекта на стойност 135 млн. лв.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на София Йорданка Фандъкова ще подпишат договора за изграждане на интегрираната система за управление за отпадъците на столицата.

Церемонията ще се състои на 27 юли, сряда, от 13 ч. в сградата на МОСВ на ул. „Уилям Гладстон” № 67, зала Партер. Целият проект е предвиден за 360 млн. лв., от които 256 млн. се осигуряват от Оперативна програма „Околна среда”, а останалите – от Столична община.

До момента Европейската комисия е одобрила първата фаза на проекта на стойност 135 млн. лв. С тях ще се изградят депото за неопасни отпадъци, 2 инсталации за компостиране и ще се подобри съществуващото съоръжение за сепариране на битови отпадъци в Суходол.

Ще се финансира и пилотен проект за разделно събиране на отпадъците в районите „Овча купел” и „Кремиковци". Втората фаза се очаква да бъде одобрена през есента на т.г. и по нея се предвижда строителството на завода за механично-биологично третиране. Това е най-големият проект, финансиран по Оперативна програма „Околна среда”. С реализирането му столицата ще има модерна, интегрирана и отговаряща на всички изисквания система за устойчиво управление на битовите отпадъци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.