1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Подпомагането на благотворителни инициативи за африканските села води до увеличаване на бедността

Подпомагането на благотворителни инициативи за африканските села води до увеличаване на бедността

Изследователи от университета в Бристол са открили връзка между развитието на селските райони и градската бедност в Етиопия

Проучване твърди, че подпомагането на благотворителни инициативи за африканските села всъщност води до увеличаване на бедността. Изследователи от университета в Бристол са открили връзка между развитието на селските райони и градската бедност в Етиопия. Според тях подобрението на водоснабдяването в селата е довело до увеличаване на населението, което е принудило повече млади хора да се преместят в бедните градски квартали в търсене на работа.

Градовете в Етиопия, която е една от страните с най-много села в света, се очаква да удвоят размерите си през следващите 40 години, и в тях да живеят 40 процента от населението на страната. Бумът на градовете е пряк резултат от проектите финансирани с помощта на благотворителна дейност, твърди проучването.

Равнището на детската смъртност в селата е паднало драстично. С нарастването на тяхната популация, достъпът до ресурси става по-труден. Местните младежи биват принудени да търсят работа в градовете. Проучването на университета бе публикувано в PLoS ONE и бе спонсорирано от благотворителният изследователски тръст "Левърхълм" /Leverhulme Trust/.

В изследването са поместени данни, събрани от 1280 домакинства в пет села преди и след изграждането на водоснабдителна система. То показва, че размерът на семействата се е увеличил с намаляването на детската смъртност, което е затруднило достъпа до ограничените хранителни запаси и е довело до повишаване на недохранването при децата.

Смята се, че за хората на възраст между 15 и 30 години с достъп до течаща вода е три пъти по-вероятно да мигрират в по-голям град в търсене на препитание, отколкото за тези без такъв достъп, заключават авторите на доклада, работещи съвместно с университета в Адис Абеба, пише БТА.

Доктор Мхаири Гибсън от Факултета по археология и антропология в университета в Бристол каза: "Важността на изследването се крие в идентифицирането на непредвидени досега последствия от международното развитие. Макар подобреният достъп до вода да е намалил трудовото натоварване на жените и да е подобрил здравето на децата, той неочаквано доведе до по-висока раждаемост и по-големи семейства, което увеличи недостига на домакинствата".

"Демографските последствия от инициативите за подпомагане на селските региони рядко се вземат под внимание, но е наложително те да бъдат. Едно от ключовите предизвикателства на 21 век са свързани именно с този демографски натиск и това изследване подчертава нуждата от постигане на по-добро разбиране на взаимовръзката между демографията и развитието."

През 1985 година Боб Гелдоф насочи вниманието на Запада към милионите гладуващи в Африка, като организира концерта Live Aid. Концертът заедно с благотворителна песен събраха близо 150 милиона паунда, които осигуриха достъпа до безопасна, чиста вода на милиони африканци от селските региони - много от които сега живеят в селските бедняшки квартали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.