1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Полигонът в Пазарджик предпазва от градушки над 1,5 милиона декара земеделски площи

Полигонът в Пазарджик предпазва от градушки над 1,5 милиона декара земеделски площи

Фронталните процеси са по-силни през юли, но и през следващия месец има динамика в атмосферата

Полигонът за борба с градушките в Пазарджик е добре оборудван. Разполагаме и с необходимото количество противоградови ракети. Това каза директорът на полигона Диана Илкова, съобщи  радио „Фокус”.

Съоръжението защитава от градушки над 1,5 милиона декара площи. Съществуват възможности за разширяване на площта, която може да се покрива от полигона, стига да има осигурени средства и необходимото финансиране. Пречки от технически характер за това няма, каза също Илкова. Тя уточни, че площта, покривана от  полигона, не може да включва планински терени, където няма селскостопанска продукция, тъй като това не е необходимо. При увеличаване на площите, заети със земеделски култури, можем да увеличим и територията, върху която въздействаме с противоградови ракети, допълни Илкова.

През месеците юли и август градушките са най-чести. Фронталните процеси са по-силни през юли, но и през следващия месец има динамика в атмосферата. Облаците нарастват до по-големи височини и градушката е по-едра, като тогава е по-трудно да се въздейства. Активният сезон за градушките продължава обикновено чак до началото на месец октомври, уточни Илкова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.