1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Политически рокади създават предпоставки за нови злоупотреби в системата на горите

Политически рокади създават предпоставки за нови злоупотреби в системата на горите

Коалицията „За да остане природа в България“ изразява категорично възмущение и несъгласие

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ изразява категорично възмущение и несъгласие с уволнението на доказани професионалисти, директори на горски стопанства, и с политическите назначения на нови директори.

Лесовъди като инж. Венелин Радков (Държавно горско стопанство (ДГС) „Кости“) и инж. Вергил Байкалов (ДГС „Доспат“) бяха уволнени с мотив за неизпълнение на финансовия план за първите 6 месеца на годината. В същото време не се отчитат високи професионални постижения като факта, че и двете горски стопанства притежават международния FSC сертификат, което означава, че горите там се стопанисват по отговорен и устойчив начин, при спазване на баланс между икономическите, социалните и екологичните аспекти. На територията на ДГС „Кости“ и ДГС „Доспат“ се опазват някои от старите гори в страната. Понастоящем една част от тях е отделена като гори без стопанска намеса и ползване, във връзка с изискванията на FSC сертификата.

Междувременно, за директор на горско стопанство „Царево“ е предложен Петко Арнаудов, чието име, в качеството му на бивш кмет на Царево, се свързва с опитите за масово застрояване на крайбрежието на природен парк „Странджа“.

Отстраняването на професионалисти с опит и преди всичко с грижа за гората, и назначаването на хора със спорна или откровено лоша репутация, е предпоставка за поощряване на непрофесионализма, корупцията и политическата зависимост, което винаги е за сметка на доброто управление, този път по отношение на горите, подчертават от коалицията.

По делата им ще ги познаете…: Благодарение на инж. Венелин Радков, в ДГС Кости е създадена и функционира система за своевременно регистриране на пожари и нарушители в горите. По времето на Радков, в ДГС Кости се прилага на практика т.нар. Саарландски метод за природосъобразно стопанисване на горите, а запазените вековни гори на територията на стопанството са безспорно доказателство за далновидно управление и принос към бъдещите поколения.

Инж. Вергил Байкалов стана известен, след като успя да възстанови на държавата близо 1 250 декара гори, неправомерно върнати през 2002 г. чрез документна измама. Освен това, той заведе и дела срещу реститутите за пропуснати ползи и заради извършената сеч във вековните гори.

Петко Арнаудов, три поредни мандата кмет на Царево (избиран с подкрепата на БСП), е известен с прозвището „ликвидаторът на Странджа“. Той се прочу с редица безобразия, сред които незаконното селище "Златна Перла", устройствените планове на плажа "Корал" и презастрояването на местността "Бутамята" в Синеморец, натиска за промяна в устройствения план на Царево, която да позволи масирано строителство в защитените територии на парк "Странджа".

В Коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.