1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Полиция ще се включи в опазването на горите в Разложката котловина

Полиция ще се включи в опазването на горите в Разложката котловина

Заради наближаващата зима се очаква бум на бракониерската сеч

Полицията ще помогне на горските и ще се включи в опазването на горите в Разложката котловина. Напоследък зачестиха набезите на бракониери, които крадат малко дървесина за собствени нужди, но пък го правят редовно. Заради наближаващата зима се очаква бум на бракониерската сеч. Затова ще се търси съдействието и на местното РУП в Разлог, пише standartnews.com.

Проблемът засяга и съседните общини Банско, Якоруда и Белица. Затова е необходимо да се засили охраната на горите в целия регион. Само така ще се ограничат масовите набези на дребни бракониери в последно време, смятат горски служители.

Над 90% от нарушенията са за задоволяване на лични нужди от местното население, твърдят от Държавното горско стопанство в Разлог. „По пътя има няколко контролни пункта, които спират всеки един товарен автомобил с дървен материал. Проверяват дали са маркирани от горското”, казват лесничеи. Те допълват, че най-често се конфискуват каруци и леки коли, натоварени с по един до три  кубика дърва, които нямат необходимата маркировка.

Особено активни са бракониерите в нощните часове и когато има мъгла, тъй като това затруднява изключително много залавянето им на мястото на престъплението. От началото на годината са наложени доста глоби, но събираемостта на парите е много ниска. „Повечето нарушители са социално слаби, нямат доходи, за могат да платят наложената им санкция. До края на зимата ще бъде засилена охраната на горите със съдействието на полицията”, споделят горски служители. При необходимост ще се правят акции на съвместни екипи от лесничеи и полицаи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.