1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Половината строежи около язовирите са незаконни

Половината строежи около язовирите са незаконни

Проверени са 52 от всичките 53 язовира на територията на страната

От проверените 1470 обекта край язовири 748 са незаконни, стана ясно на пресконференция на министрите на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и на околната среда и водите Нона Караджова.

Проверени са 52 от всичките 53 язовира на територията на страната. Издадени са 243 заповеди за ползване и 43 заповеди за спиране на строителството.

Шампион по закононарушения очаквано е язовир "Ивайловград", където миналата година бе открито незаконно митничарско селище. От 195 проверени обекта там 169 са незаконни и за тях ще бъдат издадени заповеди за премахване.

На второ място в антикласацията е язовир "Кърджали", където 130 от общо 159 обекта са незаконни, а на трето е язовир Искър – от 159 обекта 130 са незаконни.

Правителството обаче е с вързани ръце по отношение на близо половината от проверените обекти, които не могат да бъдат премахнати, въпреки че се намират в самите чашки на язовирите. Причината е, че макар да са в нарушение на Закона за водите, те не са незаконни по смисъла на Закона за устройство на територията, обясни началникът на ДНСК Милка Гечева. Тези постройки имат документи за собственост, одобрени строителни планове и издадени разрешения за строеж. От ДНСК не могат да бъдат предприети действия по отношение на тези обекти, освен ако по някакъв начин техните строителни книжа не бъдат обезсилени, заяви Гечева.

Девет от язовирите пък все още нямат учредени санитарно-охранителни зони, които да определят минимални отстояния на строежите от водоема. Два от тях са питейни, посочи Караджова. Единият е яз. Кокаляне, който е авариен за водоснабдяването на София, в случай на проблем с водопроводите от другите 2 водоизточника на София - яз. Искър и яз. Бели Искър в Рила. Другият е яз. Цонево в област Варна, също резервен за питейна вода.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.