1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Положението на Балканите остава бедствено

Положението на Балканите остава бедствено

Властите в Босна и Херцеговина призоваха армията, полицията, доброволци и шофьори да помогат в евакуацията на хора от наводнените райони

Властите в Босна и Херцеговина призоваха армията, полицията, доброволци и шофьори да помогат в евакуацията на хора от наводнените райони в североизточните части на страната.

В събота са били евакуирани около 2000 души в Биелина. Доброволци помагат в снабдяване на населението с храна и питейна вода. Повечето квартали нямат електричество, вода и телефонни връзки. През последните три дни няколко реки излязоха от коритата си. Най-много щети нанесе Дрина, която разделя Босна от Сърбия, съобщава "Асошиейтед прес".

В Албания до събота вечерта бяха евакуирани над 9000 души, отбелязва "Франс прес". В района на Шкодра няколко селища са напълно изолирани. В северните райони на Албания са изпратени 1500 полицаи и войници, за да помагат на населението да се евакуира и да го снабдяват с вода и храна. Най-малко 4597 жилища са повредени, а над 2500 са напълно наводнени, твърди полицията.

Положението в наводнените райони в Македония започна да се стабилизира след предприетите мерки от спасителните служби съвместно с местните органи и спадането на нивото на реките, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

В района на Тетово спасителни екипи ще продължат да изпомпват водата, докато е необходимо. Мостът на река Рибничка край Гостивар се е пропукал от придошлите води на реката, местните власти са ангажирали необходимата техника за разчистване на терена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.