1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Полша е подала жалба срещу Европейския парламент

Полша е подала жалба срещу Европейския парламент

Изпълнението на европейската директива ще струва 15 евро годишно на фермер в Полша

Полша е подала жалба срещу Европейския парламент и Европейския съвет за директива за намаляване на емисиите на азотни окиси, серен диоксид, фини прахови частици и амоняк. Съобщението е от Министерството на околната среда на страната.

Директивата не решава директно въпроса за качеството на въздуха, а само препоръчва намаляване на емисиите в селското стопанство, транспорта и общинската икономика, заявяват от министерството. Намаляването на емисиите на амоняк води до налагането на нови тежести върху малките полски земеделски стопанства. Полша продължава да работи върху качеството на въздуха. Според властите регламентът е в нарушение на правилата за сътрудничество в рамките на Европейския съюз и необходимата прозрачност.

Проблемът е, че изпълнението на европейската директива ще струва 15 евро годишно на фермер в Полша, докато за Холандия този разход ще бъде по-малко евро и половина. Според комисията, тази разлика се дължи на забавянето на полската икономика и лошото качество на въздуха в страната. Според полските власти обаче, това поставя страната в неравностойно положение и предизвиква нови сериозни разходи за фермерите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.