1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Полски бряст е първото вековно дърво в гр. Хасково

Полски бряст е първото вековно дърво в гр. Хасково

Инициативата е на група граждани

Дърво от вида полски бряст е обявено за първото и единствено вековно дърво в Хасково. То се намира в двора на СУ „Св. П. Хилендарски“. Обиколката на стъблото му е 3,50 м., височината 14  м. и е на възраст около 200 години.  Дървото е обявено за вековно със заповед на министъра на околната среда и водите и е обнародвана в Държавен вестник.

Предложение за обявяване на дървото за вековно е направено през септември миналата година от община Хасково. Инициативата е на група граждани. РИОСВ – Хасково предприе необходимите действия по стартиране на процедурата. Ръководството на училището, в чийто двор се намира дървото изрази в специално писмо подкрепа на инициативата и готовност за полагане на грижи за опазването му.

След обявяването на вековното дърво за защитено, РИОСВ – Хасково даде на собственика на имота – общината на града предписание със срок за изпълнение до края на август т.г. Общината трябва да го обозначи с информационно-указателна табела и декоративна ограда. Тя има задължение да полага грижи за опазването на дървото от унищожаване или увреждане според чл. 111 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

На територията, контролирана от РИОСВ – Хасково вековните дървета са 140.Според Закона за биологичното разнообразие се забранява изкореняването, отсичането, кастренето и чупенето на клони на вековни дървета, както и нараняването на стъблата им и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние. Нарушителите носят административнонаказателна отговорност според действащото законодателство на Република България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.