1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Помагат ли велосипедите за опазването на климата

Помагат ли велосипедите за опазването на климата

Въпроси за околната среда обсъждат в Женева представители на страните, членуващи в СТО

Помагат ли велосипедите за опазването на климата? Този и други подобни въпроси се обсъждат в Женева от представители на страните, членуващи в Световната търговска организация. До дни се очаква споразумение, което може да се окаже важно както за климата и икономиката, така и за потребителите.

По думите на еврокомисаря за търговия, Сесилия Малмстрьом, преговорите за международен договор относно намаляването или премахването на митническите налози за 300 вида продукти, помагащи за опазването на околната среда, са в много напреднала фаза. "Надявам се при предстоящата в събота среща на министрите в Женева да стигнем до успешен край на разговорите", поясни Малмстрьом пред швейцарски медии.

В момента участниците спорят по няколко предложения от страна на Китай. Народната република иска в списъка с продукти да бъдат включени и велосипеди и електроскутери. На друго мнение обаче, застават европейските производители, които се опасяват от китайската конкуренция.

Продукти като ветрогенератори, соларни панели и инсталации за преработка на отпадъци или за пречистване на води са само част от темите. Към споразумението за така наречените продукти за екология ще се присъединят Европейският съюз, Съединените Щати, Китай и Япония. Идеята за този договор възникна по време на Световния икономически форум в Давос преди две години. Целта е да се улесни търговията с такива стоки и да се стимулира борбата с климатичните промени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.