1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Поне с около 10% ще поскъпнат въглищата и дървата за отопление през тази зима

Поне с около 10% ще поскъпнат въглищата и дървата за отопление през тази зима

Това прогнозират търговци

Поне с около 10% ще поскъпнат въглищата и дървата за отопление през тази зима, прогнозират търговците.

Повечето хора купуват отоплителни материали, едва когато стане студено, а търговците използват това, за да повишат цените. Много хора са се отказали от отоплението на газ заради повишаването на цената на синьото гориво през последните години. По-малко хора използват пелети, които са най-екологичният и евтин вариант, но изискват специални и по-скъпи камини.

В момента въглищата се продават от 280 до 370 лв. за вноса от руската област Домбас, а дървата са около 80-90 лв. за кубик. Пелетите са до 460 лева на тон, но при тях обикновено се използва два пъти по-малко количество, съобщи ТВ7.

Иначе за отоплението на средно голяма двуетажна къща се използват около 15-16 кубика дърва, или 5-6 тона въглища, обясняват търговците.

Търговците очакват скок на цената с до 10%. Причината е в нарастването на търсенето. В разгара на зимата обаче, се очертава недостиг на дърва за огрев. Българските производители предпочитат да ги изнасят в Гърция, където ги продават на по-висока цена. Затова търговците съветват да се подготвим за зимата отсега.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.