1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Популацията на хищниците у нас расте, според експерти в РУГ- Бургас

Популацията на хищниците у нас расте, според експерти в РУГ- Бургас

Най-верният критерий за обилието от дивеч е вярното отчитане на отстреляните животни

Популацията на хищниците у нас расте, каза Сахак Сахакян, старши експерт по „Ловно и рибно стопанство„ към Регионалното управление по горите, предаде Агенция "Фокус". Отношението към различните видове хищници е различно, тъй като до голяма степен това отношение се диктува и от неправителствени природзащитни организации. Едно е отношението към вълците и друго към чакалите, посочи експертът. По думите му при пролетната таксация (преброяване), ако се установи количество четири хиляди чакала, а в края на годината с хиляда броя по малко, това означава, че не са отстреляни достатачно, за да се регулира популацията им.

„Това означава, че ние не може да отстреляме толкова, колкото имаме пролетта, а през пролетта са животните, които след това се размножават и ние не може да овладеем и да сведем до някакъв нормален минимум броя на чакалите”, каза Сахакян. По същия начин стои въпросът с белките, лисиците, скитащие кучета и котки.

Според него, проблем има и с дивата котка. "Някой, някога и някъде реши, че в България дивата котка е изчезнал вид и беше зачеркната от ловните видове, а се среща навсякъде”, каза Сахакян. Според него вина за това имат и българските ловци, тъй като много често в разрешителните си за лов, които връщат, не записват отстстреляния дивеч. „Когато в продължение на десет години връщаш едни разрешителни в национален мащаб, в които не са записани отстреляните животни логичен е изводът, че този дивеч го нямаш. Имаше опасност по този начин преди няколко години да бъдат загубени гургулиците, падпъдъците, бекаса, защото ловците ходят, стрелят и нищо не пишат в разрешителните. Предприе се една доста голяма разяснителна кампания и ловците вече вписват отстреляните животнви. Най-верният критерий за обилието от дивеч е вярното отчитане на отстреляните животни”, посочи Сахакян

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.