1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Популацията на мечките в Национален парк „Централен Балкан“ е стабилна

Популацията на мечките в Национален парк „Централен Балкан“ е стабилна

Ежегодният мониторинг се проведе през октомври

Няма индикации за отрицателни тенденции в състоянието на мечките, обитаващи Национален парк „Централен Балкан“, сочат резултатите от теренните наблюдения на вида. Ежегодният мониторинг се проведе през октомври с цел да се проследи числеността, половата и възрастовата структура и др. на емблематичния за Парка вид. В рамките на два дни 40 паркови служители, заедно с представители на Държавно горско стопанство в Троян и Държавното ловно стопанство „Русалка“, обходиха 20 маршрута в защитената територия в търсене на следи от жизнената дейност на мечките.

Откритите дири, екскременти, маркировки по дърветата – следи от нокти и зъби, са база за определяне на приблизителната възраст на мечката, с какво се е хранила, кога е преминала през мястото. Обичайната предпазливост на мечката да избягва човешкото присъствие се проявява и по време на мониторинга. Наблюдавани са само две животни – 3-годишно мече и възрастна женска, но следи от жизнена дейност на вида са открити по десет от двайсетте маршрута.

Не са установени факти и обстоятелства, които да показват отрицателни тенденции в състоянието на мечата популация.

Съгласно годишния план за мониторинг на биологичното разнообразие в НП „Централен Балкан“ през ноември предстоят теренни наблюдения на дивата коза. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.