1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Популацията на прилепи в Деветашката пещера се възстановява

Популацията на прилепи в Деветашката пещера се възстановява

България е важна страна за защитата на тези застрашени от изчезване дребни животни

През есента на 2011 г., в една от трите най-важни за опазването на прилепите в Европа пещери – Деветашката, в Северозападна България, се вихреха два „екшъна”. Единият бе снимането в пещерата на суперпродукцията „Непобедимите 2”, в която незабравимия Силвестър Сталоун с гръм и трясък сразяваше „лошите”. Паралелно с това вървеше необявена битка между пукотевицата на екшъна и опитите на прилепните колонии в пещерата да спят своя зимен сън. Не бяха чути воплите на природозащитниците за прекратяване на снимките и при извършеното след тях преброяване на „крилатите мишки” се оказа, че те са намалели с две трети спрямо същия период на предходната година. Добрата новина е, че днес, година по-късно, популацията е възвърнала числеността си, информира БНР.

Връщайки се към онзи период на грохот и светлинна агресия около разрешените в разрез със закона снимки на „Непобедимите 2” в Деветашката пещера, Боян Петров от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей припомня: "Тогава констатирахме огромна липса на около 20 хил. екземпляра, които явно се бяха прехвърлили в съседна пещера, която обаче е изключително труднодостъпна и не можахме да установим точния брой на „преселниците”. В момента обаче е факт, че прилепите са се върнали в Деветашката пещера, която е традиционното тяхно място за зимуване и числеността им вече е близка до тази, която сме установявали през 2010 г., преди епизода със суперпродукцията. Надяваме се това възстановяване на прилепната популация да е трайно. Когато влязохме в пещерата след снимките, установихме и около стотина умрели прилепи. Предполагаме, че броят на трупчетата е бил многократно по-голям, но са били бързо „заметени” от екипа на суперпродукцията."

С днешна дата има още една добра новина, свързана с Деветашката пещера, обявена за Природна забележителност през 1996 г. В началото на януари т.г. излезе най-после новата заповед на МОСВ за защитния режим на тази значима за опазването на биоразнообразието в Европа пещера. България въобще е важна страна за защитата на тези застрашени от изчезване животинки. От общо 35 вида прилепи в Европа, в нашите пещери и гори живеят над 30 вида. Недостатъчно прецизирани формулировки в предишната заповед за защитния режим на пещерата бяха дали възможност на РИОСВ-Плевен да прави превратни тълкувания и да разреши снимането на екшън в царството на прилепите. По думите на Боян Петров, новата заповед защитава много по-добре уникалното природно богатство в нея – и прилепите, и разнообразните и редки микроорганизми, както и гнездящите птици там.

Но това е само първата стъпка, уточни той, предстои изготвянето и приемането на план за управление на пещерата, който точно да разпише какво, къде и как може да се прави в нея и какво няма да може да се прави. За природозащитниците е особено важно да бъдат много точно разписани туристическите пътеки в пещерата, към която вече се проявява голям интерес. Разположена на 15 км от Ловеч, тя е една от най-големите и най-красивите у нас. Дълга е близо 2,5 км и висока 60 м. Особено внушителни са огромният свод на входа на пещерата и първата просторна зала с площ 2 400 кв. м, осветена от 7 отвора. Пещерата има две разклонения – през едното протича рекичка, а другото е сухо и топло. Стените и тавана са обкичени с красиви сталактити и сталагмити. В една от залите, наречена „Олтара” бяха намерени ценни свидетелства от времето на неолита. В осветената част на пещерата бяха открити следи от живот през още 7 последващи епохи чак до Средновековието.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.