1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Популацията на таралежи във Великобритания е намаляла с драстични темпове

Популацията на таралежи във Великобритания е намаляла с драстични темпове

В момента на Острова има по-малко от един милион представители на вида

Популацията на таралежи във Великобритания е намаляла с драстични темпове през последното десетилетие, като в момента на Острова има по-малко от един милион представители на вида. Това съобщава британският ежедневник „Гардиън” като цитира доклад на екологичната организация Граждански тръстов фонд за застрашените видове (PTES), която се занимава ексклузивно с наблюдение на популацията на таралежи във Великобритания.

Природозащитниците обръщат особено внимание на факта, че броят на бодливите животинки е възлизал на 36 милиона екземпляра през 1950-те години, за да достигне до драстичен спад на 2 млн. през 1990-те.

Съгласно статистиката, представена от „Гардиън”, средно 10 000 таралежа умират под колелата на автомобилите по британските пътища ежегодно.

Еколозите подчертават, че най-сериозната причина за изчезването на таралежите са климатичните изменения, които са довели до промяна в температурите и респективно в навиците на животните. Подобна драматична ситуация търпят и популациите на скорци и белки на Острова.

„Гардиън” подема призива на PTES и окуражава гражданите да се включат на 1 февруари във второто национално преброяване за хибернационните навици на таралежите, за да се установи дали повишаването на средните температури се отразява на зимния сън на бодливците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.