1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Популацията на врабчетата намалява

Популацията на врабчетата намалява

За България това се случва с 5 до 10% годишно, сочат данните на специално проучване на БДЗП

Съдбата на врабчето е пряко свързана с тази на човечеството и ако птичката изчезне, това ще е знак, че краят на света е близо, твърдят учени. А проучванията ясно показват, че популацията на пернатите непрекъснато намалява. За България това се случва с 5 до 10% годишно, сочат данните на специално проучване на Българското дружество за защита на птиците през периода 2005-2010 г. Тенденцията продължава и сега.

Съдбата на хората и врабчетата се смята за свързана още от праисторически времена. Птиците тъкачи, които са от рода на врабчето, живеят на огромни колонии в африканската савана и сега. Доверим ли се на теорията с най-голяма тежест, че и човекът произхожда оттам, научната логика сочи, че хората са довели врабчетата там, където са се разселвали.

Птичките са били природни стражи, със силни крясъци ятата им са алармирали за приближаващи хищници и са предупреждавали хората за опасността. Затова човекът не е ловувал тези птички и не ги е прогонил – защото са му вършили работа, обяснява Петър Янков от дружеството за защита на птиците в България. В същото време врабчетата са се хранили с отпадъците от храната – тогава предимно зрънца и семена.

Според него в природата действат естествени биомеханизми за защита – хищникът никога не унищожава жертвата си до крак. Когато гоненето и улавянето  изразходва на хищника много повече време и енергия, околкото ще му достави, като я изяде, той се насочва или към други храни, или към друг район. За съжаление само човекът не се подчинява на тези биомеханизми и е способен да изтреби нещо живо до крак, коментира Янков, цитиран от 24chasa.bg.

Ако се върнем назад – преди век, се вижда, че малката градска птичка е започнала да страда от цивилизацията в началото на 20-и век с появата на автомобила. Научнообосновани са предположенията, че след 1910-1912 г. с постепенното отпадане на живата тяга в каруци и файтони врабчетата губят един от източниците си на храна. Оказва се, че в торта от конете и кравите има много семена, които на нас ни изглеждат гадни, но за врабчетата са топли, лесно достъпни и обилни. Особено през зимата.

Сега на планетата има много по-страшни опасности – химически замърсители, торове в земеделската земя, срещу които врабчето е безсилно. Янков дава и още един пример за връзката на съдбата на врабчето и човечеството. "Ако няколко микрограма кобалт убиват птичето, при човека се трупа в черния дроб постепенно и след време го прави пациент с цироза", казва специалистът.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала..

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.