1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Поръчката за ремонта на водопровода на Банкя е отменена от КЗК

Поръчката за ремонта на водопровода на Банкя е отменена от КЗК

Кметът на район Банкя назначил четен брой членове на комисията, която трябваше да оценява офертите

Кметът на район Банкя назначил четен брой членове на комисията, която трябваше да оценява офертите за изграждане на ВиК мрежата там и с това нарушил закона. Това установи Комисията за защита на конкуренцията, която върна процедурата за ново провеждане. 

Проектът предвижда изграждане на инженерна инфраструктура на ВиК мрежата на гр. Банкя и кварталите Градоман, Михайлово, Вердикал и с. Иваняне,  строителство на главни канализационни колектори и подмяна на съществуващи водопроводи, попадащи по трасетата им.

Антимонополната комисия напомня, че според разпоредбите на Закона за обществените поръчки (ЗОП) комисията трябва да се състои от нечетен брой членове, най-малко петима. Нарушението на кмета е съществено, тъй като се отразява върху годността на помощния орган законосъобразно да изпълни задачата, за която е конструиран, смята КЗК. Според нея последица от нарушението е незаконосъобразност на всички действия и решения на комисията, приети от назначаването й до последното извършено от нея действие.

Проверката на КЗК е показала освен това, че възложителят е сключил граждански договор с външен експерт за оценяване на един от подпоказателите в офертите - "Управление на риска". Експертът обаче не е включен в състава на комисията като консултант по процедурата. В случая той е извършил паралелно оценяване само по един от утвърдените в методиката подпоказатели, което е друго нарушение на ЗОП.

Общият бюджет на проекта е 61 млн. лв., 46.2 млн. лв., от които са по Оперативна програма "Околна среда".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.