1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Поредица от земни трусове са регистрирани на българска територия

Поредица от земни трусове са регистрирани на българска територия

В 20.10 ч. вчера е отчетено земетресение със сила 2,1 в района на Тополовград

Поредица от земни трусове са регистрирани снощи на българска територия. В 20.06 ч. трус с магнитуд 3,1 е регистриран в района на Рибарица, област Ловеч. Според автоматичната сеизмологична мрежа на БАН дълбочината на земетресението е била 50 км. В същия час трус е бил регистриран и в района на Генерал Тошево, област Ямбол. Силата на земетресението в този район е била 3,2 по Рихтер.

В 20.10 ч. е отчетено земетресение със сила 2,1 в района на Тополовград. Само две минути по-късно - в 20.12 ч., се е разлюляла земята и край село Овчи Кладенец, област Ямбол. Силата на труса е била 3,7 по Рихтер. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център трусът е отчетен в района на 14 км северозападно от Тополовград и на 37 км югозападно от Ямбол, а дълбочината му е била 2 км.

В 20.29 ч. е регистриран земен трус и е в района на с. Скалица, област Ямбол. В 21.12 ч. е отчетен трус с магнитуд 3,8 в района на Тополовград - на 251 км от София. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението в района е било със сила 4 по Рихтер.

Две от земетресенията, регистрирани в България, са усетени и в тракийския регион на Турция и пограничния град Одрин. От сеизмичната обсерватория Кандилли в Истанбул съобщиха, че единият земен трус в България е бил в 20.06 ч. с магнитуд 3,4 по Рихтер и на дълбочина 5 км. Вторият е станал в 20.12 ч. с магнитуд 4 по Рихтер и е бил на дълбочина 5,5 км.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.