1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Посетителите на старозагорския зоопарк ще могат да видят африкански бодливи свинчета

Посетителите на старозагорския зоопарк ще могат да видят африкански бодливи свинчета

От 16 юли те са настанени в нова клетка от 150 кв. м

За първи път посетителите на старозагорския зоопарк ще могат да видят на открито двете африкански бодливи свинчета, които са в града на липите от ноември миналата година. От 16 юли те са настанени в нова клетка от 150 кв. м и са съседи на щраусите Петьо и Петя.

Новият им дом е видимо укритие, обяснява директорът на зоопарка доц. д-р Радослав Михайлов, цитирана от Дарик радио. Африканските бодливи свинчета са предимно нощни животни и заради способността им да прокопават големи тунели, подът е добре укрепен с каменни късове и мрежа. Използваната технология ще позволи между камъните да поникне растителност, за да се доближи обстановката максимално до естествената им среда на живот.

Бодливковците, както ги наричат всички, пристигнаха в Стара Загора от зоопарка в Плевен и все още си нямат имена. Те са със спокоен нрав, но от тях в природата бягат дори лъвовете, казва директорът на зоопарка. Бодлите им са опасни, тъй като носят голямо количество вредни микроорганизми, които предизвикват инфекция в организма на противника.

В новия си дом бодливковците съжителстват успешно с гарвана Коко, който се установи за постоянно в зоопарка, след като бе лекуван в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани". Той бързо се е привързал към африканските бодливи свинчета и с интерес проследява всяко едно тяхно движение.

Африканските бодливи свинчета живеят до 15 г. и могат да достигнат до 27 кг. Те наподобяват язовеца, но са от рода на гризачите. Двата екземпляра в старозагорския зоопарк са около 10 кг и са млади животни, които с удоволствие похапват царевица, тикви и кореноплодни. Чувстват се комфортно при по-висока температура на въздуха и затова през студените месеци ще бъдат прибирани на топло.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.