1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Посетителският информационен център в Самоков посреща туристи

Посетителският информационен център в Самоков посреща туристи

Снимка:

Центърът в Самоков е изграден по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“

Дирекция „Национален парк Рила“ вече посреща любители на планината в нов Посетителско-информационен център. Той се намира на удобно място в града и вече е отворен за хилядите почитатели на Рила. Центърът в Самоков е изграден по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ I–ва фаза“ и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България, чрез ОПОС 2007-2013.

Лентата на новопостроения ПИЦ прерязаха директорът на Дирекция „Национален парк Рила“ Красимир Андонов, зам.-кметът на община Самоков Васил Сайменов и председателят на местния ОбС Силвия Стойчева. Сред гостите бяха още директори на институции, представители на туристическия бранш и много граждани. Центърът в Самоков е с площ 960 кв. м., където туристите и жителите на Самоков ще получават полезна информация за маршрутите, местата за отдих и правилата за поведение в защитената територия и природните ценности на Национален парк „Рила”. Чрез специално изработени интерактивни модули, табла и табели, посетителите ще се запознават с флората и фауната на планината. Част от помещенията в центъра ще се ползват за нуждите на парковата охрана.

„Изключително щастлив съм, че този център, от който любимата ни Рила имаше огромна нужда, вече е факт. Сигурен съм, че информацията и услугите, които ще предоставяме тук, ще допринесат за по-доброто познаване и опазване на планината“, каза директорът на Дирекция „Национален парк Рила“ Красимир Андонов. Зам.-кметът на Васил Сайменов благодари за центъра и заяви, че това ще бъде отправното място за хилядите туристи, които посещават Самоков и се отправят към Рила планина.

Общата стойност на проект  „Устойчиво управление на Национален парк Рила I–ва фаза“ е 17 609 845,96 лв. Средствата от Европейския фонд за регионално развитие са в размер на 14 968 369,07 лв. Построяването, обзавеждането и оборудването на посетителския център е на стойност близо 1 200 000 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.