1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Последна седмица гласуваме за любими дървета в конкурса „Дърво с корен 2013”

Последна седмица гласуваме за любими дървета в конкурса „Дърво с корен 2013”

Снимка:

Победителите ще бъдат обявени в края на ноември тази година

Броени дни остават до края на гласуването в конкурса „Дърво с корен 2013”. За четвърта поредна година избираме любими дървета, оставили трайна следа с величието и историята си. С гласуване в две категории ще бъдат определени победителите – за най-значимото и впечатляващо и за дърво, чиято връзка със значим момент или личности от българската история са най-впечатляващи и ценени от нас.

Както и в предишните издания на конкурса, сред финалистите, участващи в гласуването преобладават видове като дъб, чинар и бряст, сред които най-често се срещат дълголетници, подчертават организаторите - софийската фондация „ЕкоОбщност”.

Дърветата, които се състезават, бяха излъчени измежду постъпилите 29 номинации от цялата страна – всяка със своята интересна и докосваща история. Сред финалистите преобладават вековни дървета като възрастта на 5 от тях дори надхвърля 1100 години. Историите им ни разказват как дърветата са помогнали да се съхрани духът на общността, където растат. Като историите на Гранитския дъб, който се е превърнал в символ на селото, под чиито величествени клони на мегдана в продължение на десетилетия се вият празнични хора, вдигат се сватби и се отбелязват събития, или на малко дръвче, израснало на недостъпно място между скалите, което привлича любопитните погледи и има своята ловджийска история. Друга номинация води в парка „Славейкови дъбове“ в София, където в края на ХІХ и началото на ХХ в. членовете на литературния кръг „Мисъл“ са се събирали, за да формират и определят литературния живот и вкус на нацията.

Всички истории са достъпни тук, където може да дадете и своя глас:
http://www.bepf-bg.org/page/%D0%93%D0%9B%D0%90%D0%A1%D0%A3%D0%92%D0%90%D0%9D%D0%95-2013/175.html

Гласуването се провежда едновременно за 2 категории на конкурса - „Дърво с корен“ и „Вековните дървета говорят“. В първата се избира най-интересното дърво измежду предложения, постъпили от цялата страна. Във втората - „Вековните дървета говорят“ - се избира дърво на територията на столицата с най-интересна връзка с исторически личности или моменти от българската история. И за двете категории могат да гласуват хора от цялата страна.

Гласуването ще продължи до 02.11.2013 г. включително. През последните дни броят на гласовете, подадени за всеки от финалистите ще бъде скрит, за да се запази елементът на изненадата.

Победителите в двете категории на конкурса ще бъдат обявени в края на ноември тази година, като първенецът в „Дърво с корен“ ще получи специализирана грижа за подобряване на състоянието му. На церемонията по награждаването ще бъдат обявени и наградени и победителите в допълнителните категории „Млад природолюбител” и „Дърво с бъдеще” - съответно за дървета,номинирани от деца и младежи и за млади дръвчета, за които се полагат грижи.

До 2 ноември, 2013 г. всеки може да прочете историите на отличилите се дървета и да подкрепи това, което му е най-присърце.

В категория „Дърво с корен“ за 2013 г. до финалния кръг достигнаха:

  • Карцовият бук, възраст: над 200 г., м. Беклемето, гр. Троян
  • Даскалдимитровата липа, възраст: 77 г., с. Коларово, обл. Благоевград Източен чинар, възраст: 1300 г., с. Златолист, обл. Благоевград
  • Клек, възраст: над 80 г., с. Филипово, обл. Благоевград
  • Старият бряст, възраст: 1100 г., гр. Сливен
  • Оброчният дъб, възраст: неизвестна, с. Кръвеник, обл. Габрово
  • Гранитският дъб, възраст: 1670 г., с. Гранит, обл. Стара Загора
  • Бяла топола (кавак), възраст: над 150 г., с. Долни Пасарел, обл. София-град
  • Летният дъб на Фердинанд, възраст: 121 г., гр. София
  • Източен чинар, възраст: над 1100 г., с. Белащица, обл. Пловдив

В категория "Вековните дървета говорят" във финалната тройка са:

  • Славейковите дъбове, възраст: 300 г., гр. София, кв. Лозенец
  • Дъба на Безеншек, възраст: 134 г., гр. София, кв. Лозенец
  • Летният дъб на Фердинанд, възраст: 121 г., гр. София, Университетска ботаническа градина

Конкурсът „Дърво с корен 2013” се провежда от Фондация „ЕкоОбщност” за четвърти пореден път в България като новото тази година е гласуването и популяризиране на вековни дървета на територията на София, свързани с исторически личности или моменти.

Миналата година с 1111 гласа приза грабнаха вековната черница и орехи в с. Глушник, Сливенско, обявени за вековни дървета през август 2012 г., които се състезаваха за България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2013“. Тазгодишният победител също ще има привилегията да представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2014”, където ще мери сили с историята и величието си с победителите от конкурсите в Чехия, Унгария и Словакия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.