1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Поставиха къщички за вечерни ветрушки в района на Шабленските езера

Поставиха къщички за вечерни ветрушки в района на Шабленските езера

Последната стабилна гнездова колония от ветрушки е отпреди 15 години

Дървени къщички за вечерни ветрушки поставиха в района на Шабленските езера природолюбители, предаде Агенция "Фокус". Вечерните ветрушки са много рядък птичи вид, застрашен от изчезване в световен мащаб. Малките соколчета са избрали за гнездене района на Шабленското и Дуранкулашкото езеро – едно от последните убежища на птичия вид. Дейностите по опазване му са по проект на община Шабла, Корпуса на мира и наши природозащитни организации.

Предстои поставянето на още къщички. Емил Тодоров, Грег Дейвидсън и Деси Първанова са сред хората, включили се в инициативата. Специалистите смятат, че земеделските дейности са сред факторите, които ограничават хранителната база на вечерните ветрушки. Предстои информационна кампания, насочена към местните фермери в Шабленско, за вредното влияние на пестицидите и изкуствените торове върху птичите видове.

Последната стабилна гнездова колония от ветрушки е отпреди 15 години. Този вид граблива птица с малки размери се среща в Източна Европа и някои части на Азия. В България може да се наблюдава предимно в Дунавската равнина, в близост до самата река и езерния комплекс в района на Шабла, също и в района на Бургас. Предпочита равнинни местности с редки групички дървета, култивирани площи и градини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.