1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Поставят сателитни предаватели върху червеногуши гъски в Добруджа

Поставят сателитни предаватели върху червеногуши гъски в Добруджа

Български и международни организации работят за опазване на застрашения вид птици

Уникален за страната ни научен експеримент започва в Шабла. Български и британски орнитолози ще улавят зимуващите в района на Дуранкулашкото и Шабленското езеро червеногуши гъски, ще ги опръстеняват и ще прикачват на гърбовете на птиците малки сателитни предаватели. Целта е да се събере научна информация за начина, по който птиците пребивават в Добруджа през зимните месеци, уточниха от Българското дружество за защита на птиците. Червеногушата гъска е застрашен в световен мащаб вид и подобни дейности биха могли да подпомогнат налагането на адекватни мерки за опазването на птиците.

В дейностите за съхраняване на популацията на червеногушата гъска съвместно работят Българското дружество за защита на птиците, земеделска кооперация „Кирилови“ ООД, Ловно-рибарското сдружение в Шабла и две международни организации от Великобритания - Тръст за дивите птици и влажните зони и Кралското дружество за защита на птиците.

Предстои проучване на местата за хранене, изработване на мерки за осигуряване на регулиран достъп до водоемите, отваряне на нови места за риболов, монтиране на камери, изграждане на наблюдателни кули. Вече са създадени патрулни екипи срещу бракониери, работата на които дава резултати.

Между 80 и 90% от световната популация от червеногуши гъски зимуват край Шабленското и Дуранкулашкото езеро, а видът е застрашен от изчезване. Птиците изминават близо 6000 км от сибирската тундра, където гнездят, до нашите крайбрежни езера. Затова е особено важно да бъдат създадени условия за намаляване смъртността им и щадящо управление на земеделските земи. Затова много от дейностите по проекта са насочени към работа с фермерите за пилотно тестване на компенсаторна схема за евeнтуални щети, причинени от червеногушата гъска.

След това механизмът ще бъде предложен на Министерството на земеделието за включване в Общата селскостопанска политика след 2013 година. Предвидени са информационни кампании и семинари за земеделски производители с теми възможностите на Програмата за развитие на селските райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.