1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Постигнато е споразумение с браншовите организации дървесината да се търгува и на трите стокови борси в страната

Постигнато е споразумение с браншовите организации дървесината да се търгува и на трите стокови борси в страната

Всички суми, получени като борсови такси, ще бъдат дарени за бедстващите райони

Процентът комисионна за продажба на дървесина на стоковите борси  за шестте държавни горски предприятия ще е фиксирана на 0.2%. Това заяви на извънредна пресконференция министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. При продажбата на дървесина за 5 млн. лв. това означава комисионна за борсовите посредници от 10 000 лв., а не както твърдят от БСП за 1.8 млн. лв.

Постигнахме договорка процентът сега да бъде 0.2%, което е пет пъти по-малко от времето на управление на БСП в горския сектор, заяви министър Найденов в отговор на нападките от страна на народния представител Корнелия Нинова. По времето на г-жа Нинова комисионната при борсовата търговия е била 1%”, допълни той.  Според него при БСП са създадени посредниците и по веригата комисионната е достигала до 30% и вероятно сметките на г-жа Нинова са направени при такива суми. Целта на решението за продажба на дървесина на борсата е пълна прозрачност и ограничаване на досегашните корупционни практики в бранша.

"Хората, които не искат да излиза дървесината на борсата явно защитават досегашните корупционни схеми", заяви изпълнителният директор на Софийска стокова борса Васил Симов. Според него след пускането на 50% от дървения материал на борсата, той ще бъде изтъргуван на светло. Васил Симов категорично опроверга нападките на БСП, че е нарушен Закона за стоковите борси и тържищата в частта за избор на борсовите посредници. "Избрани са брокери с над 10-годишен опит", посочи той.

Министър Найденов обяви, че е постигнато споразумение с браншовите организации дървесината да се търгува и на трите стокови борси в страната. На Софийската стокова борса ще се продават 84% от дървесината. На останалите - Пловдивската и Русенската, ще бъдат отпуснати по 8% за всяка. Васил Симов каза, че всички суми, получени като борсови такси, ще бъдат дарени за бедстващите райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.