1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Постоянен недостиг на вода заплашва Европа

Постоянен недостиг на вода заплашва Европа

През 2010 г. Брюксел ще се съсредоточи върху намаляването на загубите при използване на вода в домакинствата и земеделието

Нужно е са по-ефективно използване на водата и адекватни цени, за да се съхранят водните запаси на Европа, се казва в нов доклад на Европейската комисия, цитиран от EurActiv предаде dnevnik.bg. За да се осигурят нуждите на обществото и да се посрещнат предизвикателствата, породени от промените в климата, е необходима ефективна ценова политика и мерки за пестене на водата, твърдят авторите на документа.

Докладът сочи, че някои държави изпитват постоянен недостиг на вода. За момента най-лошо е положението в Кипър, където ресурсите са най-оскъдни. Комисията очаква подобни проблеми да се появят и в държавите от Централа и Югоизточна Европа. ЕС вече е приел Рамкова директива за водата (WFD), която изисква страните членки да въведат ценови политики, които да подтикват потребителите към разумно използване на водните запаси. В прилагането на директивата обаче има големи забавяния, особено в държавите, които са най-силно засегнати от проблеми с водоснабдяването.

През 2010 г. Брюксел ще се съсредоточи върху намаляването на загубите при използване на вода в домакинствата и земеделието. През 2012 г. предстои преглед на политиката на ЕС относно недостига на вода и сушите. Комисарят по околната среда Янез Поточник заяви, че до края на годината ще предложи за обсъждане директива за пестенето на вода в сградите. Две трети от потребяваната вода в ЕС се използва за нуждите на земеделието. Ефективното използване на водата трябва да е основен приоритет при реформирането на Общата селскостопанска политика (ОСП), смята Петер Гаммелтофт, ръководител на отдела за опазване на водните ресурси в ЕК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.