1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Постоянна цена за достъп до преносната мрежа ще бъде събирана от ВЕИ производителите

Постоянна цена за достъп до преносната мрежа ще бъде събирана от ВЕИ производителите

Предвижда се те да плащат по 2.45 лв. за мегаватчас

Постоянна цена за достъп до преносната мрежа ще бъде събирана от производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Предвижда се те да плащат по 2.45 лв. за мегаватчас, съобщи БТА като цитира доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), който бешe разгледан на открито заседание в комисията днес.

Постоянна цена за достъп до електроразпределителната мрежа няма да има. Представителите на трите електроразпределителни дружества остро възразиха срещу това и казаха, че след като те ще администрират цената за достъп, която ще отива към ЕСО, това дори ще им създаде допълнителни разходи.

Членът на регулатора Еленко Божков прие забележките и предложи да се обмисли как да бъдат отчетени разходите за администриране на цената "достъп" от страна на ЕРП-тата. Доскоро той обясняваше, че разходите им в този случай са част от инвестиционните, които така или иначе са им признати в цената. 

ДКЕВР ще има закрито заседание до 14 февруари, на което ще вземе окончателно решение. Очаква се заедно с него да бъдат дадени и указания към електроразпределителните дружества как да бъдат връщани към ВЕИ производителите сумите, събрани от временната такса достъп, която беше отменена от Върховния административен съд през март миналата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.